You are currently viewing Zlato ili srebro – šta odabrati?

Zlato ili srebro – šta odabrati?

Neovisno od toga da li kupujete nakit za sebe ili druge, sve se svodi na isto; da li odabrati zlato ili srebro?! Vječita dilema za ljubitelje nakita. S toga, potrudit ćemo se olakšati vam tu odluku. Evo par smjernica u nastavku.

zlato ili srebro

Koji je vaš stil?

Koju vrstu nakita volite? Da li više volite nekoliko dobrih komada finog nakita ili biste radije nosile više bižuterije?

Ako kupujete za sebe i pokušavate da odredite svoj stil, najbolje je kupovati nakit u prodavnici. Na ovaj način možete probati nakit i vidjeti kako izgleda na vašoj ruci ili vratu. Nosite majicu ili bluzu sa kojom planirate da nosite određeni komad nakita. Čak i ako kupujete putem interneta, potražite slične komade u prodavnici da bi vidjeli kako izgledaju. Pozovite prijatelje da vam pomognu.

zlato ili srebro

Koji nakit pristaje vama bolje, vašem tenu i ličnosti?

Samo zato što vam se sviđe zlato ili srebro, ne znači da će podjednako dobro izgledati na vašoj koži. Prvo, odredite svoj tonus kože. Zglob je dobro mjesto za početak. Osobe koje imaju nešto svjetliji ten imaju plavičaste vene na koži. Ako su vene zelenkaste boje, imate topli ton kože. Ljudi sa crvenom kosom obično imaju tople tonove kože.

Ako imate „hladni“ ton kože, nakit od srebrna, bijelog zlata i platine će dobro odgovarati vašoj koži. Žene sa toplim tonom kože treba da se drži zlata, mesinga i bakra. Naravno, ovo nisu pravila kojih se treba striktno prodržavati.

Stvar je u tome da se osjećajte ugodno dok nosite nakit bilo zlato ili srebro. Ugodno se oslikava u tome, da li taj nakit odgovara vašoj ličnosti, naravi, odjevnoj kominaciji isl.

zlato ili srebro

Nemojte pretjerivati

Nakit je sam po sebi ukras, detalj, dodatak vašoj ljepoti. Neka takav bude i ostane. Nakit ne treba da bude najupečatljiviji na vama, već da vas istakne. Upamtite, vi ste uvijek u prvom planu. S toga, nemojte pretjerivati sa nakitom. Jer previše nakita, naročito onog koji nije usklađen, izaziva kontra efekat i izgleda ružno.

Zlato ili srebro

Cijena i održavanje

Naravno, o cijeni zlata ili srebra suvišno je govoriti. Zlatni nakit je mnogo skuplji i zahtijeva više novaca za izdvojiti. Međutim, ne znači da je nužno i ljepši.

Bez obzira da li se odlučite za zlato ili srebro, morate ga redovno čistiti. Čuvajte nakit na suhom mjestu, a ne u potkrovlju ili podrumu gdje temperature variraju.

Pročitajte još: 4 savjeta za odabir nakita.