You are currently viewing Pravila za nošenje zlatnih i srebrnih narukvica

Pravila za nošenje zlatnih i srebrnih narukvica

Opće je pravilo vrlo jednostavno: kombinirajte ga i nosite jedan komad nakita na zapešću. Ako postoji zlatni vjenčani prsten, tada možete staviti zlatnu narukvicu na odgovarajući zglob, a srebrnu na drugu ruku. Ali ako već postoji sat na ruci, onda je bolje napustiti srebro, inače će slika steći note mauvetona.

Srebro

Narukvica izrađena od ovog metala može zaštititi od patogena i vratiti krv u normalu. Izuzetno je lijepog izgleda. Kompleti prstena izrađeni od srebra sa crnilom posebno su cijenjeni. Ove setove najbolje je nositi na lijevoj ruci.

Za razliku od zlata i platine, koji su vrlo stabilni, čisto srebro je prilično nestabilno i vrlo brzo oksidira. Zato se ovaj nakit gotovo uvek oblaže oplatom od nekog drugog metala, kako bi ga zaštitio od lakog oksidiranja.

Za oblaganje nakita od srebra se najčešće koriste oplate od nikla i rodijuma. Oplata od nikla nakitu daje svetliju boju, dok je oplata od rodijuma tamnija.

Čistoća nakita od čistog srebra je 92,5 % srebra u leguri. Da biste bili sasvim sigurni koliki je tačno stepen čistoće srebra u vašem nakitu jedini način je da uzorak pošaljete u laboratoriju na testiranje.

Međutim, kako to retko ko radi, nakit od srebra u današnje vreme se proizvodi sa jedinstvenom oznakom “ 925 “ kojom se označava njegova autentičnost.

narukvica

Zlato

Nosi se jedan po jedan i ne kombinira se s satom. Etiketa podrazumijeva da je danju i na poslu dozvoljena jedna tanka narukvica izrađena od zlata, plemeniti metal čak i u malim količinama može privući pažnju na zglob. Za svečane društvene događaje dopuštena je upotreba dva tanka ili jednog širokog proizvoda. Važno je znati mjeru, a ne pokušavati staviti na cjelokupnu stratešku “zlatnu rezervu”. U svakom slučaju, okus se pažljivo procjenjuje, posebno obraćajući pažnju na takve sitnice.

Čisto zlato se ne koristi u izradi nakita budući da je premekano. Zlato se miješa sa drugim metalima kao to su srebro, bakar, nikal, cink i paladijum. Neki od njih daju boju prirodnoj boji zlata i tako možemo imati nove nijanse zlata – bijelu i ružičastu.

narukvica

Bijelo zlato je mješavina zlata sa paladijumom, manganom, nikalom ili rodijem sa žutim zlatom. Crveno ili ružičasto zlato je izrađeno miješanjem zlata i bakra. Cink može biti dodan zlatu kako bi se povećala njegova tvrdoća. Najčešće korišteno zlato u nakitu je 18 karatno, 14 karatno ili 9 karatno zlato.

Žig izražava čistoću metala, koja također može biti izražena brojem čistoće. To je troznamenkasti broj koji označava minimalni sadržaj dragocjenog metala u nakitu. Mjeri se sukladno broju jedinica težine dragocjenog materijala prema tisuću jedinica težine legure. To je sadržaj dragocjenog materijala u nakitu izražen u tisućninama. Niti jedan komad nakita se ne sastoji od čistog nemješanog metala.

Jedinica težine zlata (jednako kao i za dragocjeno kamenje) je karat. Jedan karat sadrži 0.2053 g zlata. Čisto zlato ima 24 karata (99.99% čistog zlata).

Posjetite našu web stranicu.