You are currently viewing Četiri najčešća pitanja o srebrnom nakitu

Četiri najčešća pitanja o srebrnom nakitu

Kupovina srebrnog nakita je jednako popupalrna kao i kupovina zlata. Međutim, iz nepoznatog razloga, mnogo se više govori o zlatnom nakitu i baš iz tog razloga se možda smatra da je zlatni nakit popularniji. Ali, podaci sa tržišta govore da se jednako cijene i kupuju i srebrni i zlatni nakit.

Ljude koji kupuju nakit od srebra, uglavnom muče ista pitanja. Evo nekih koja su uobičajena i koja se najčešće mogu čuti prilikom kupovine nakita od srebra.

Kako da očistim nakit od srebra?

Ovo je vjerovatno najučestalije pitanje među kupcima srebrnog nakita. Možda nećete u potpunosti biti zadovoljni dobijenim odgovorom, jer on zavisi od mnogih faktora.

Naime, u većini slučajeva za čišćenje srebrnog nakita će vam biti sasvim dovoljno održavanje specijalnom krpicom za nakit, koju možete kupiti u specijalizovanim prodavnicama. Moguće je naći je u više različitih boja.

Prilikom čišćenja nakita od srebra treba posebno biti pažljiv, jer u pojedinim slučajevima čak i malo oštriji papirni ubrus može da ga ošteti, odnosno stvori ogrebotine na njegovoj površini. Zato je najbolje pomenuta krpica. Njom možete skinuti i prljavštinu, naravno upornim trljanjem. Ni u kom slučaju se ne preporučuje skidanje prljavštine noktom, recimo ili žicom za ribanje posuđa.

Kako i gdje da čuvam nakit od srebra?

Za ovu vrstu nakita, pored načina čišćenja, vrlo je važno i gdje i kako ga čuvate. Idealno mesto za čuvanje je u odvojenim platnenim vrećicama ili kutijicama i to na mjestu koje nije izloženo sunčevoj svjetlosti.

Kada dođe u dodir sa sunčevom svjetlošću ili izvorom toplote, vrlo često se događa da počne da žuti. Vjerovali ili ne, primjetno je da nakit od srebra počinje da žuti čak i kada je često izložen neonskim svjetlima, tako da bi ih trebalo izbjegavati.

Kako da znam koliki je stepen čistoće srebrnog nakita?

Čistoća nakita od čistog srebra je 92,5 % srebra u leguri. Da biste bili sasvim sigurni koliki je tačno stepen čistoće srebra u vašem nakitu jedini način je da uzorak pošaljete u laboratoriju na testiranje.

Međutim, kako to rijetko ko radi, nakit od srebra u današnje vrijeme se proizvodi sa jedinstvenom oznakom “ 925 “ kojom se označava njegova autentičnost.

Šta mislite o graviranju i promjeni veličine nakita od srebra?

Jedno od češćih pitanja upućeno prodavcima, a posebno ako se nakit kupuje nekome na poklon.

I jedno i drugo su priličino lako izvodljivi na srebrnom nakitu. Međutim, ono o čemu treba posebno da vodite računa jeste kome ćete dati da uradi neki od ovih procesa. Vrlo je važno da juvelir poseduje svu neophodnu opremu, kao i da ima iskustva u tome. Vrlo često se događa da odgovoran juvelir odbije da mijenja veličinu nekog prstena, recimo sa kamenom, jer tokom procesa može da ošteti kamen.